Recunoștință !

21 de ani de la declanșarea războiului ruso-moldovenesc de pe Nistru

Istoricul conflictului

     Astăzi,2 martie 2013 se împlinesc 21 de ani de la începutul operațiunilor militare pe Nistru,operațiuni despre care pot doar să mă pronunț din ceea ce am văzut pe YouTube și din spusele părinților și ale altor martori.
O să povestesc din prisma unui tânăr care nu se născuse la momentul declanșării războiului,dar care are o recunoștință aparte pentru acei bravi fii ai neamului.
2 martie 1992 a fost o dată cu semnificație dublă în istoria de 22 de ani de Independență zbuciumată a fostei republici de la periferia marelui Imperiu Roșu (URSS).Moldova intra în ONU,primul organ major internațional din care țara noastră a început să facă parte de la declararea suveranității față de Moscova,dar uite că ,,fratele,, rus ne-a arătat o altă parte a monedei.În același 2 martie,a doua zi de Mărțișor,Mircea Snegur care era la acel moment Președintele Republicii Moldova,a sancționat aplicarea forței în potriva trupelor de cazaci care au atacat postul de poliție din Dubăsari.Ei și uite așa s-a început un război civil pe bază etnică,așa cum ne-au povestit nouă pe la TV și prin ziare.

      Se uită faptul că în partea stângă a Nistrului o majoritate mică,dar totuși majoritatea din populație erau moldoveni sau cel puțin vorbitori de limbă română(moldovenească),deci problema limbii ca divergență sau motiv de conflict cu malul drept deja dispare.Alta este că în orașele mari industrializate precum Râbnița,Tiraspol,ș.a. majoritatea o constituiau etnicii ruși,ucraineni și bulgari,ceea ce făcea mai ușor dezbinarea părerilor pro și contra mișcării naționale de la Chișinău,pentru că știm că la Chișinău se striga despre obligarea populației vorbitoare de rusă să învețe limba de stat adică română (la acel timp moldovenească din motivul neînțelegerii și a unei poziții ne clare a majorității populației).Transnistria,de regulă teritoriu rus apoi u crainean,din 1924 prin decretul Guvernului Sovietic de la Kiev devine Republică Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească,cu scopul atragerii de partea sa a populației etnic-românești din Basarabia,proaspăt unită cu țara mamă România la 27 Martie 1918,sub pretextul eliberării acesteia și acordării de spațiu în care ,,națiunea,, moldovenească să trăiască independentă.

     Deci cum spuneam mai înainte trupele de cazaci,aduși clandestin prin Odesa din regiunile Don și Ural ai Rusiei,au atacat sediul de poliție din Dubăsari,ajutați de echipamentul armatei a 14 care se afla la Cobasna (partea stângă a Nistrului),a urmat intervenția poliției moldovenești din cauză că la acel moment Republica Moldova nu avea armată națională,astfel începându-se un adevărat război civil cu pierderi umane grave pentru o țară atât de mică cum este Moldova.Estimativ 400 de combatanți din partea dreaptă a Nistrului și aproximativ 800 de persoane ilegal înarmate de cealaltă parte + 400 de civili nevinovați au fost uciși,cele mai grave pierderi fiind înregistrate în luna mai 1992 la Tighina,platoul Coșnița,Cocieri,Dubăsari.
Războiul s-a încheiat la 21 iulie 1992 prin semnarea la Moscova a unui document de Încetare a focului,cum era straniu a semnat Ielțîn cu Snegur și un mic Smirnov care a participat la acea ceremonie sau mai bine zis ,,teatru,, de umilință a Moldovei,pentru că același Smirnov a fost arestat de autoritățile de drept a Moldovei și învinuit de încălcarea Constituției,dar a fost eliberat de Snegur la un mic sunet din Moscova de la președintele Rusiei,și iate uită l-au eliberat și ajuns la Tiraspol ca să incite lumea în continuare și să le spună că odată rămași cu Moldova,rușii și ceilalți etnici o să fie nimiciți odată cu unirea cu România.
Prostii de nivel inferior dar în care lumea a crezut și crede.

    

Eroii nu mor niciodată !
După 21 de ani,autoritățile așa și nu le-au mulțumit demn eroilor care și-au pierdut membre,vieți,destine pentru ca noi cu voi să putem învăța în română ci nu în rusă,pentru că avea să avem granița nu pe Nistru da pe Prut dacă nu ieșeau acești voluntari în fața cărora ar trebui să ne plecăm zi de zi,nu numai odată în an să-i comemorăm.Le mulțumesc eu,dar asta este cel mai puțin ce pot să fac și o să le mulțumească și copiii mei care o să învețe la ei acasă și în limba strămoșilor nu în cea pe care cineva a încercat să ne-o bage pe gât mai bine de 200 de ani.
Să ne trăiți și să fiți păziți în ceruri,mulțumim pentru libertate.

Cine nu își știe trecutul riscă să nu aibă viitor.
2/03/2013

Published by Vladislav Gonta - Consulente Finanziario Deutsche Bank Financial Advisors

26 anni, arbitro di calcio, amante della corsa outdoor e della piscina indoor, appassionato di filosofia e storia, sempre alla ricerca di migliorare me stesso. Aspirante Pʀɪᴠᴀᴛᴇ Bᴀɴᴋᴇʀ e attuale Cᴏɴsᴜʟᴇɴᴛᴇ Fɪɴᴀɴᴢɪᴀʀɪᴏ in 𝐃𝐞𝐮𝐭𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐁𝐚𝐧𝐤 𝐅𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐀𝐝𝐯𝐢𝐬𝐨𝐫𝐬, la mia carriera in finanza comincia nel 2019 in Alleanza Assicurazioni dove per la prima volta ho l'occasione di creare una relazione diretta con il cliente. Acquisisco un'ottima padronanza degli strumenti finanziari legati al 𝑅𝐴𝑀𝑂 𝑉𝐼𝑇𝐴 (Polizze Ramo I, III e IV). Potenzio successivamente l'esperienza nella commercializzazione di prodotti assicurativi attraverso un'opportunità di lavoro in AXA Assicurazioni in qualità di Welfare Advisor e completo la familiarità con le polizze 𝑅𝐴𝑀𝑂 𝐷𝐴𝑁𝑁𝐼 (RC, Infortuni). Decido di intraprendere il percorso da futuro Pʀɪᴠᴀᴛᴇ Bᴀɴᴋᴇʀ. A cavallo tra 2020 e 2021 partecipo a 𝟓 𝐓𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 a livello nazionale e 𝑟𝑖𝑠𝑢𝑙𝑡𝑜 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑙𝑖𝑠𝑡𝑎 𝑑𝑒𝑖 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑖 𝟒: Deutsche Bank Financial Advisors, Copernico SIM, FIDEURAM ISPB, Azimut CM e BNL-BNP Paribas Life Banker. - 𝐃𝐞𝐮𝐭𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐁𝐚𝐧𝐤 𝐅𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐀𝐝𝐯𝐢𝐬𝐨𝐫𝐬: uno dei 15 finalisti (oltre 600 candidature) - Azimut CM: 12° classificato su 85 finalisti (oltre 400 candidature) Inizio il corso di preparazione per l'esame OCF con db FA, concluso a settembre 2021. Supero con profitto l̲'̲e̲s̲a̲m̲e̲ ̲i̲n̲ ̲d̲a̲t̲a̲ ̲8̲/̲1̲1̲/̲2̲0̲2̲1̲, e ottengo l̲'̲a̲b̲i̲l̲i̲t̲a̲z̲i̲o̲n̲e̲ ̲a̲l̲l̲'̲o̲f̲f̲e̲r̲t̲a̲ ̲f̲u̲o̲r̲i̲ ̲s̲e̲d̲e̲. 𝑳𝒂𝒖𝒓𝒆𝒂𝒕𝒐 in Scienze Statistiche e attualmente 𝑪𝒂𝒏𝒅𝒊𝒅𝒂𝒕𝒐 per il Master in Wealth Management, mi reputo ambizioso e fortemente determinato nel raggiungimento degli obiettivi fissati con i miei assistiti. Mi piace coltivare una 𝑠𝑎𝑛𝑎 𝑟𝑒𝑙𝑎𝑧𝑖𝑜𝑛𝑒 𝑑𝑖 𝑓𝑖𝑑𝑢𝑐𝑖𝑎 con i clienti e sono convinto che che solo in questo modo si possa arrivare ad avere una collaborazione duratura e proficua.

%d bloggers like this: