Analiza ultimilor acțiuni din Ucraina (22/02/2014)

O mică analiză
Cu toții sau majoritatea din nou cunoaștem situația din Ucraina,dar mulți din voi s-au gândit la ce pot duce acțiunile de acolo asupra Moldovei? Cred că nu…

S-a aflat câteva clipe în urmă din sursa #Canal5Ukraina că Viktor Yanukovici și-a dat demisia.În câteva clipe această știre va fi oficial declarată în Rada Supremă din Kiev unde parlamentarii au decis că țara revine la Constituția din 2004.La fel parlamentarii au decis eliberarea celui mai influent lider al opoziției,adică Yulia Timoshenko va fi eliberată.În acest moment ea se află la spitalul din Har’kov,trecând tratament fiind formal după gratii,ea fiind condamnată în octombrie 2011 la 7 ani de privațiune de libertate pe motiv că și-a depășit atribuțiile de stat,fiind acuzată că a prejudiciat statul ucrainean cu câteva sute de milioane de euro la semnarea contractelor de furnizare a gazelor din Rusia.

Că veni vorba de Har’kov,de ieri (21/02/2014) deja fostul Președinte Yanukovici a fugit în grabă din rezidența sa din Mejgorie unde se ascundea.Acesta a ajuns la Har’kov unde primarul orașului a convocat un consiliu de salvare a țării,unde cel mai degrabă se va decide soarta sud și a sud-estului Ucrainei în contextul în care Aceste regiuni sunt populate în majoritatea de etnici ruși sau filoruși.La fel în aceste momente La Har’kov se desfășoară un meeting în susținerea Euromaidanului,cel mai de amploare manifest din regiunile de Vest (pro-ruse) de la începutul protestelor până acum.Cel mai probabil,politicienii pro ruși vor discuta o eventuală intervenție a Rusiei,Crimeea fiind gata și mâine să intre în componența statului vecin.

Să nu uităm că în cazul unei dezbinări a țări pe criteriu etnic,toate regiunile din sud,sud-est și vest vor intra nemijlocit în componența Rusiei sau vor forma un stat marionetă condus de vasalii Moscovei.Așa cum știți avem în Moldova bătăile noastre de cap,Transnistria,care de facto aparține Rusiei și care de curând a adoptat o așa zisă ”lege” care consfințește ordinamentul juridic al Federației Ruse drept principala sursă juridică a așa zisei Republici Transnistrene.Deci dacă ajung regiunile sudice (Odesa,Donețk,ș.a.) în mâinile Moscovei Moldova se va regăsi direct cu armata rusească la 50 km de Chișinău,iar asta deja ne va pune în pragul ori ocupării în viitor a Moldovei ori unirea ei cu România.

Deci trebuie să fim foarte atenți și să susținem integritatea Ucrainei,Moldova fiind vizată direct de acțiunile care se întâmplă la vecinii noștri.

Aș vrea să-mi exprim condoleanțe celor 130 de persoane care au murit pentru libertatea țării lor și să le dea domnu’ ucrainienilor să folosească cu multă atenție și acuratețe de libertatea și de oportunitatea de-a construi în sfârșit un stat cu adevărat democratic și de drept.

Слава Украине ! Слава Героям !!!

Yanukovici declară că a avut loc o lovitură de stat.

Panorama Euromaidan-ului (foto: airpano.com)
Imagine

Document găsit la Mejgorie ce consfințește un act de corupție al regimului Yanukovici (foto: Oksana Kovalenko)

Imagine

Documente aruncate la Mejgorie (rezidența Președintelui)

Imagine

Live from Kiev

Слава Героям !!!

Published by Vlad Gonța

My name is Vlad, I'm from Moldova, Rep. of and i'm keen on Maths, Finance and Geoplitics. I'm studying at Univestity of Bologna, Faculty of Statistical Science, Bachelor in Finance, Insurance and Business from September 2016. I graduated in July 2016 in Economics and Tourism at ITT Marco Polo Rimini with 96/100, with a Thesis on ''International terrorism and its impact on global economic and social security''.

%d bloggers like this: