1989 în istoria mondială

Un an al revoluțiilor și schimbărilor radicale poate fi nominalizat anul 1989,prin prisma politicului sau a mișcărilor sociale,în Europa se contura din nou harta,de data aceasta făcându-și loc noi personalități,evenimente și dezamăgiri.

Primul eveniment major ce poate fi încadrat pe axa cronologică a Europei în 1989 îl considerăm ieșirea ultimului soldat din Afganistan,eveniment ce se producea la 15 februarie,și chiar dacă Afganistan nu făcea parte din bătrânul continent,impactul acestuia asupra URSS,ce o parte se afla geografic în Europa,s-a simțit foarte mult,sovieticii ieșind înfrânți dintr-un război inutil pe un pământ nedorit de nimeni.

Afganistan,1989,ultimii soldați sovietici părăsesc teritoriul afgan
Afganistan,1989,ultimii soldați sovietici părăsesc teritoriul afgan

Urmează luna martie,în care în România se aprinde treptat scânteia anti Ceaușescu,printr-un mesaj televizat a unui grup de 6 comuniști la postul de radio Europa Liberă,acest mesaj fiind nominat drept ,,Scrisoarea celor 6’’.A urmat data de 6 martie,când Ministrul de externe al URSS anunța abolirea regimului Brejnev,parte a proiectului ”Perestroika” inițiat de Gorbaciov,ce afirma că viitorul fiecărei țări est-europene este în mâinile sale proprii,fiind un prim semnal al dezmembrării blocului de la Varșovia.

La 4 iunie,în Polonia au loc alegeri câștigate de celebrul sindicat ,,Solidaritatea’’ condus de Lech Walesa.Acest sindicat era unica mișcare muncitorească independentă întâlnită vreodată într-un stat comunist din estul european.La 19 august 1989 în Polonia a fost format primul guvern non-comunist,iar prim-ministru,prin decretul Președintelui Wojciech Jaruzelski,a fost nominalizat Tadeusz Mazowircki,activist al mișcării solidaritate și primul premier ne-comunist din ultimii 42 de ani.

Polonia,1989,Sindicatul muncitorilor ''Solidarnosc'' (Solidaritate) înființat la Gdansk
Polonia,1989,Sindicatul muncitorilor ”Solidarnosc” (Solidaritate) înființat la Gdansk

A venit toamna,iar odată cu aceasta și mișcările democratice germane pe 9 octombrie la Leipzig,Germania de Est,parte nemijlocită a blocului sovietic,protestatarii cerând reforme democratice și legalizarea grupurilor de opoziție,interzise de regimul ce servea Moscova.Toate aceste mișcări de protest care au fost numeroase,au dus,la 9 noiembrie 1989, după o lună de la acțiunile din Leipzig,la căderea Zidului Berlinului,barieră materială și mentală a celor două lumi,a occidentului (NATO) și a orientului (URSS și blocul de la Varșovia).

Berlin,Germania,9 noiembrie 1989,Zidul ce despărțea 2 Germanii și o întreagă Europă,cade
Berlin,Germania,9 noiembrie 1989,Zidul ce despărțea 2 Germanii și o întreagă Europă,cade

În tabăra sovietică se conturează noi disensiuni,astfel la 10 noiembrie,Todor Jivkov,liderul Partidului Comunist Bulgar,vine înlocuit de ministrul de externe Petar Mladenov,care schimbă denumirea partidului din ,,comunist’’ în ,,socialist’’.Într-o altă țară slavă,însă de data aceasta în Cehia,la 17 noiembrie,au loc manifestațiile anticomuniste ale studenților din Praga,care au marcat începutul Revoluției de catifea.Astfel la 24 noiembrie secretarul general al PC Cehoslovac Milos Jakes demisionează,iar revoluția și-a atins scopul la 29 noiembrie când din Constituție a fost eliminat articolul care oferea Partidului Comunist monopolul puterii.

Praga,Cehia,1989,Václav Havel si protestatari pașnici ,Revoluția de catifea
Praga,Cehia,1989,Václav Havel si protestatari pașnici ,Revoluția de catifea

Între timp în România,în ciuda evenimentelor din țările vecine,Nicolae Ceaușescu este reales în funcția de secretar general al PCR cu unanimitate de voturi.

La 15 decembrie,la Timișoara mai mulți enoriași doreau să împiedice evacuarea pastorului Laszlo Tokeș,adunându-se mai mulți cetățeni pentru a opune rezistență evacuării,treptat la data de 16 decembrie mai multe întreprinderi și persoane au intrat în grevă și s-au solidarizat în potriva administrației comuniste,astfel la 17 decembrie Timișoara  a fost declarată primul oraș liber de comunism.Auzind acestea,liderul comunist român Ceaușescu ordonat forțelor de ordine săse tragă în manifestanți,pe străzi zăcând zeci de trupuri pline de gloanțe,iar la 18 decembrie autoritățile au aruncat trupurile neînsuflețite într-o groapă comună.Spre 19 decembrie manifestațiile iau amploare vestea ajungând și la restul țării,Ceaușescu intervenind cu un mesaj televizat în care acuza manifestanții de neofascism și mișcări antinaționale.La 21 decembrie Ceaușescu convoacă un miting,toată piața din fața Casei Poporului (astăzi Parlamentul României) fiind plină de oameni,însă pe lângă aplauze se aud tot mai puternic fluierături și huiduieli,astfel a început Revoluția la București,soldată cu scăparea lui Ceaușescu și a soției sale Elena cu elicopterul de pe acoperișul Casei Poporului,mai târziu fiind prinși și judecați la 25 decembrie,apoi condamnați la moarte și executați ambii în ograda pușcăriei de la Târgoviște.Ion Iliescu a preluat puterea în ziua de 22 decembrie.

București,1989.Revoluționari plecați la sol în Piaţa Palatului
București,1989.Revoluționari plecați la sol în Piaţa Palatului

Revoluția Cehoslovacă se încununează cu alegeri libere și democratice în urma cărora Vaclav Havel a fost ales Președinte.

Anul 1989 este punct culminant și ireversibil al istoriei Europene moderne pentru că a arătat dorința țărilor și popoarelor de-a se descătușa de robia din est și de-a simți adierea libertății pe propria piele zgâriată de spinii comunismului.

Published by Vlad Gonța

My name is Vlad, I'm from Moldova, Rep. of and i'm keen on Maths, Finance and Geoplitics. I'm studying at Univestity of Bologna, Faculty of Statistical Science, Bachelor in Finance, Insurance and Business from September 2016. I graduated in July 2016 in Economics and Tourism at ITT Marco Polo Rimini with 96/100, with a Thesis on ''International terrorism and its impact on global economic and social security''.

%d bloggers like this: