Rezistenţa antisovietică în RSSM (1940-1941/ 1945-1991)

Rezistența antisovietică în Basarabia,ulterior RSSM,nu a fost niciodată un subiect important de investigare pentru cercetătorii din Republica Moldova.Au fost însă și cazuri când istoricii basarabeni s-au implicat activ în aflarea detaliilor asupra luptei anti-sovietice dusă de unele ,,elemente,, anti-sovietice așa cum erau nominați cei ce se împotriveau regimului sovietic.

În arhivele KGB-ului de la Chișinău,parțial scoase de sub secret,reușim să găsim câteva nume de persoane ba chiar organizații care impuneau cu forța ura lor de-a face parte din sistemul sovietic.Rezistența ideologică a fost pusă în mișcare imediat după ocuparea Basarabiei de către Armata Roșie pentru prima dată la 28 iunie 1940,după ultimatumul impus de către Moscova Bucureștiului,prin care se cerea retragerea imediată a armatei și administrației românești din Basarabia conform Pactului Molotov-Ribentrop semnat la 23 august 1939,de către Germania și URSS.

Harta Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești,1940
Harta Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești,1940

După ce Germania a declarat război URSS,România fiind aliat al celui de-al 3-lea Reih a pornit ofensiva pe frontul de est,prima victorie fiind redobândirea Basarabiei de către trupele româno-germane. Spre finalul anului 1944 începutul 1945 Germania nazistă nu mai spera la victorie decât pe documentele semnate de Hitler,care în realitate nu reprezentau realitatea.Spre finalul anului 1944 România însăși a ajuns cu trupele Armatei Roșii pe teritoriul său,astfel încât la finalul războiului,devenită satelit al Moscovei,România nu mai putea pretinde la Basarabia,Bucovina și Ținutul Herța.De aici a început rebeliunea populației basarabene,care a ajuns din nou sub controlul sovietic,chiar dacă forțele opozante regimului nu erau substanțiale,curajul și patriotismul celor ce au luptat cu regimul de ocupație sunt demni de-a fi pomeniți în manualele de istorie.

În arhive găsim documente inedite care se referă la grupul de rezistenţă al lui Ciutac, care „teroriza activiştii sovietici şi de partid”. Grupul armat al lui Ciutac era format din mai multe persoane înarmate,astfel opunând rezistență forțelor miliției din zonă. În ciocnirea din 23 decembrie 1951, unul dintre cei mai activi membri al acestuia, Guzun Andronic, a fost omorât.Pentru ai captura și pe liderul grupului Ciutac și ajutorul său Ursu,milițienii au încercat o ambuscadă,deghizându-se în specialiști în irigație și trimiși în satele Micăuţi şi Drăsliceni, r. Vadul lui Vodă,acolo unde se presupunea că cei doi (Ciutac și Ursu) se aflau,însă operațiunea nu a dat rezultate,cel puțin până în anul 1952 când aceștia au fost prinși. Un alt participant activ la rezistenţa anticomunistă a fost H. A. Băluţel, născut în 1916, român de origine, care în perioada administraţiei româneşti a fost angajat în unităţile de jandarmi. Activând în ilegalitate, Băluţel, fiind susţinut  de „elemente culăceşti-naţionaliste”, a efectuat multiple acţiuni curajoase. În octombrie 1950, Băluţel a tras patru focuri de armă în geamurile casei în care avea loc şedinţa cârmuirii colhozului din Hârtopul Mic, rl Criuleni. În martie 1951, de două ori a jefuit hambarele colhozului, se pare, a aceleiaşi localităţi. În aprilie 1951, l-a atacat pe miliţianul de sector al Secţiei de Interne Criuleni, în scopul deposedării acestuia de arma din dotare,tentativa nu i-a reușit,dar nici milițianul nu l-a putut prinde.Au fost găsite și documente ce relatează despre ONB (Organizația Națională din Basarabia) ,,Arcașii lui Ștefan’’ înființată în 1945 de către pedagogii Vasile Bătrânac, Victor Solovei, Nicolae Prăjină, Teodosie Guzun, Anton Romașcan și studentul Școlii Pedagogice din Soroca, Nichita Brumă.Această grupare de propagandiști antisovietici avea o structură bine definită,cu propriul imn și fond bănesc.La momentul depistărei acesteia de către autorități în 1947,formațiunea număra 140 de membri activi,liderii fiind arestați,iar cei ce au scăpat au continuat acțiunile antisovietice și în 1948 și 1949.Au mai fost câteva organizații antisovietice,cea mai semnificativă fiind Sabia Dreptății din Bălți și liderul ei Ion Moraru care a fost arestat în 1950 și deportat în Siberia pentru activitate anti-sovietică.

1940,Vasile Băleanu,membru al organizației ''Arcașii lui Ștefan''
1940,Vasile Băleanu,membru al organizației ”Arcașii lui Ștefan”

De-a lungul anilor ’55-’85,în RSSM nu au mai avut loc cionciri între autorități și populație,dar spre finele anilor ’88-’89 spiritul național reînvia,iar basarabenii au început să-și exprime din nou nedorința asupra ocupării și deznaționalizării Basarabiei.Un exemplu elocvent a fost pe 7 Noiembrie 1989 când se preconiza o paradă militară în centrul Chișinăului,care însă a fost dată peste cap de miile de basarabeni ieșiți în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea și disprețul care a crescut în rândul populației pentru regimul sovietic,care începea să se dărâme pas cu pas,acest vânt al schimbărilor simțindu-l foarte bine Germania și România,care în același 1989 au devenit state independente de URSS,RFG unindu-se cu RDG formând Germania care o vedem astăzi,iar România judecându-l pe Nicolae Ceaușescu și aducând sentința capitală în aplicare în noaptea de Crăciun.

Rezistența în RSSM a prins amploare datorită democratizării parțiale care a introdus-o Gorbaciov prin așa zisa Perestroika,care le-a dezlegat vocile intelectualilor din Basarabia și le-a insuflat cetățenilor credința în schimbări,astfel populație nu mai lupta cu autoritățile pe cale armată așa cum o făceau ,,Arcașii lui Ștefan’’ sau ,,Sabia Dreptății’’,ci ieșeau în străzi exprimându-și dorința de-a fi liberi,până când la 27 august 1991 Moldova devine un stat suveran și Independent.

Consider că mișcarea de rezistență antisovietică a avut un rol esențial în redobândirea identității naționale,luptele care le duceau eroii precum: Băluțel,Ciutac,Ursu,Moraru ș.a.m.d. chair dacă nu se divulgau în presă erau știute de populație,astfel ținând aprinsă flacăra nădejdii de reînviere națională,care așa și a fost să fie în 1991.Le mulțumesc acelor eroi care și-au jertfit viața și au fost un bun exemplu al nesupunerii unei autorități criminale de ocupație așa cum a fost regimul instaurat în Basarabia între anii 1940-1941 și 1944-1991.

Published by Vlad Gonța

My name is Vlad, I'm from Moldova, Rep. of and i'm keen on Maths, Finance and Geoplitics. I'm studying at Univestity of Bologna, Faculty of Statistical Science, Bachelor in Finance, Insurance and Business from September 2016. I graduated in July 2016 in Economics and Tourism at ITT Marco Polo Rimini with 96/100, with a Thesis on ''International terrorism and its impact on global economic and social security''.

%d bloggers like this: