Basarabia în cadrul relațiilor ruso-turce din secolul XIX

De-a lungul secolelor,Moldova,iar mai apoi Basarabia,a avut o soartă grea,și anume cea de-a fi un teritoriu acaparat de vecini.Având nenorocul de-a exista între 3 mari imperii și anume Habsburgic,Rus și Otoman,Basarabia nu-și putea decide singură soarta,pentru ea asta o făceau vecinii.
În contextul confruntării dintre Imperiul Rus și cel Otoman,vechea țară a lui Ștefan cel Mare a fost dezmembrată de teritoriile ce-i aparțineau din cele mai vechi timpuri,adică Bucovina de Nord care i-a revenit Imperiului Austro-Ungar,iar la încheierea războiului Ruso-Turc din 1806-1812,conform Păcii de la București de la 28 mai 1812 Basarabia a revenit Imperiului Rus și timp de 100 de ani nu a mai cunoscut libertate.
Secolul XIX a fost marcat de 4 războaie între Rusia și Imperiul Otomani: 1806-1812,1828–1829,1853–1856,1877-1878.
În mare parte,Basarabia a fost fie teren de lupte,fie cantină pentru ostașii ruși,așa cum a fost în Războiul din Crimeea,când în sudul Basarabiei s-au regrupat un imens regiment de soldați ce hărțuiau populația și o lăsau fără hrană,jefuind hambarele și casele.
După pacea de la București și războiul din 1828-1829,a urmat Războiul din Crimeea (1853-1856),în care s-au avântat mai multe țări printre care Marea Britanie,Regatul Sardiniei,Imperiul Francez și Imperiul Otoman pe de o parte și Imperiul Rus pe de altă parte.Forțele au fost net superioare pentru alianța Turcilor cu aliații occidentali,astfel în 1856 la Paris  fost semnată pacea prin care Moldovei în revenea sudul Basarabiei ocupat de ruși încă din 1806.

Bombardarea centrului orașului Taganrog de pe o plută britanică, în timpul primei tentative de asediu.
Bombardarea centrului orașului Taganrog de pe o plută britanică, în timpul primei tentative de asediu. 1855

În plus, navelor de luptă ale tuturor națiunilor le-a fost interzis accesul în Marea Neagră. Flota rusă fusese deja distrusă în timpul războiului. Mai mult, țarul și sultanul au fost de acord să nu mai înființeze nici un arsenal naval militar pe țărmurile mării.  Clauza Mării Negre a fost o prevedere extrem de dezavantajoasă pentru Rusia, datorită scăderii drastice a amenințării țariste la adresa turcilor. Mai mult, Marile Puteri au acționat în direcția respectării independenței și integrității Imperiului Otoman.Tratatul de la Paris a fost valabil până în 1871, când Franța a fost zdrobită de Prusia în războiul franco-prusac.
Ultimul război din sec. XIX între Imperiul Rus și cel Otoman a avut loc între anii 1877-1878 când în Balcani a început să se răspândească naționalismul,iar Rusia dorea să-și recupereze pierderile teritoriale suferite în urma Războiului din Crimeea. Ca rezultat al războiului, principatele România, Serbia și Muntenegru, fiecare state suverane de facto de mai mult timp, și-au proclamat oficial independența față de Imperiul Otoman.Armata română a obținut o victorie imensă spre a-și căpăta independența,fiind ajutată de armata rusă.Victoria Imperiului Rus în potriva celui Otoman s-a soldat cu întoarcerea Basarabiei de Sud către Rusia în schimbul Dobrogei,aceasta a fost un schimb profitabil după părerea Regelui român Carol de Hohenzolern.

Capitularea garnizoanei turce de la Nikopole, pictură de Nikolai Dmitriev-Orenburgski, 1883
Capitularea garnizoanei turce de la Nikopole, pictură de Nikolai Dmitriev-Orenburgski, 1883

Din nefericire pentru Basarabia,situarea ei pe harta geopolitică a statelor vecine mereu a condus la confruntări și răsturnări de situație,astfel un mic teritoriu a fost ciopârțit de toți fără ai fi întrebată voința.Cred că în viitorul apropiat v-om putea rezolva problema Basarabiei aducând-o din nou în brațele țării mamă,iar aspirațiile noastre vor fi ascultate de bunul Dumnezeu aducându-ne din nou în occident spre valorile și demnitățile care am fi putut să le avem dacă nu am fi fost ocupați abuziv încă acum 200 de ani în urmă.

Pierderile teritoriale otomane (cu galben),Balcani,1912
Pierderile teritoriale otomane (cu galben),Balcani,1912

Published by Vlad Gonța

My name is Vlad, I'm from Moldova, Rep. of and i'm keen on Maths, Finance and Geoplitics. I'm studying at Univestity of Bologna, Faculty of Statistical Science, Bachelor in Finance, Insurance and Business from September 2016. I graduated in July 2016 in Economics and Tourism at ITT Marco Polo Rimini with 96/100, with a Thesis on ''International terrorism and its impact on global economic and social security''.

%d bloggers like this: