Primul război mondial și consecințele acestuia

Primul război mondial,numit și Războiul cel Mare sau Războiul Națiunilor este cel de-al doilea conflict mondial după numărul de pierderi umane și materiale după cel de-al Doilea Război Mondial.
Totul a început în ziua de 28 iunie 1914 cu asasinarea Principelui moștenitor,Franz Ferdinand de către un naționalist sârb la Sarajevo,pe atunci parte a imperiului Austro-Ungar.

Asasinatul principelui moștenitor al Austriei,Franz Ferdinand la Sarajevo,28 iunie 1914. ucigașul principelui: Gavrilo Princip (sârb)
Asasinatul principelui moștenitor al Austriei,Franz Ferdinand la Sarajevo,28 iunie 1914. ucigașul principelui: Gavrilo Princip (sârb)

Serbia la acel moment revendică Bosnia și Herzegovina,astfel după atentatul soldat cu moartea principelui austriac,la 23 iulie 1914,Viena a înaintat Serbiei un ultimatum teritorial,care umilea țara ca entitate suverană și a impus guvernul de la Belgrad să refuze ultimatumul,în replică austro-ungurii la 28 iulie au atacat statul sârb.Aliatul principal al sârbilor era Imperiul Rus,care la data de 30 iulie 1914 declară mobilizarea generală a armatei,drept răspuns aliații imperiului Austro-Ungar,Germania și Imperiul Otoman declară război Rusiei și Franței,nemții invadând Belgia.Marea Britanie și coloniile sale declară război Germaniei,Japonia declară război Rusiei,iar astfel,conflictul de pe bătrânul continent a aprins un focar mondial.La 6 martie 1917 și Statele Unite ale Americii intră în război de partea Antantei (Rusia,Franța,Marea Britanie) în potriva Puterilor Centrale(Germania,Imperiul Austro-Ungar,Imperiul Otoman,Japonia).

Reprezentarea politico-geografică a țărilor Antantei și Puterilor Centrale.
Reprezentarea politico-geografică a țărilor Antantei și Puterilor Centrale.

Ecourile acelui război au fost simțite mulți ani după,aducând chiar la o nouă confruntare mondială,ce a adus și mai multe pierderi omenești,cel de-al doilea Război Mondial.
Primul Război Mondial a fost caracterizat și de ucideri în masă a care apoi vor fi chemate genocid,aceste atrocități în mare parte aveau efect în masă în Asia minoră (Armenia) sau așa cunoscutul genocid armean,înfăptui de Armata Turcă între anii 1915-1916,soldat cu aproape 2 milioane de morți(armeni).

Genocidul armean,1915-1916
Genocidul armean,1915-1916

Cu descoperirea gazelor toxice,atacurile bio-chimice au devenit o armă foarte des întâlnită pe câmpurile de luptă mai ales din Vest,unde soldații francezi și englezi erau instruiți să se apere cu măștile de oxigen în potriva atacurilor chimice din partea germanilor.
Unele din primele acțiuni ale războiului au avut loc departe de Europa, în Africa și în Oceanul Pacific. În 8 august 1914, un contingent mixt, compus din unități franceze și britanice, a atacat protectoratul Togo. La 10 august, forțe germane din Namibia au atacat Africa de SudNoua Zeelandă a ocupat Samoa germană.În Europa,aliații germani și cei austro-ungari,deși s-au înțeles să atace împreună Serbia,Imperiul Habsburgic a fost nevoit să atace singur,în timp ce rușii veneau din nord,astfel Viena a fost nevoită să reducă forțele în Serbia ca să-ți poată apăra granițele nordice,deschizând 2 fronturi.Germania lupta în potriva Franței și Marii Britanii.Pentru a învinge Franța,generalii germani au gândit un plan de atac ce venea din nord spre sud,astfel Parisul era una din primele ținte,iar pentru asta,armata germană avea nevoie de-a trece teritoriul belgian,însă la propunerea nemților de trecere a trupelor lor pe teritoriul său,Belgia a refuzat.După ocuparea Luxemburgului,soldații Reih-ului au fost nevoiți să atace Belgia,iar primu oraș care s-a opus dârz armatelor germane a fost Liege,însă a fost nevoit să capituleze în termen scurt,artileria nemților distrugând aproape tot municipiul.

Gazeta belgiană ''Le Soir'' despre încălcarea statutului de neutralitate al Belgiei de către trupele germane,4 august 1914
Gazeta belgiană ”Le Soir” despre încălcarea statutului de neutralitate al Belgiei de către trupele germane,4 august 1914

Au urmat bătăliile directe între germani și francezi,ultimii fiind sprijiniți de câteva divizii engleze,luptele de obicei durau puțin timp,deoarece ambele părți se ascundeau în tranșee,evitând bătălia în câmp deschis.
Având mai multe fronturi,în Europa orașele majore precum Sarajevo,Belgrad,,Sedan,Liege,Brest,Nancy,Antwerp,Hague,zonele Alsacia și Lorena și multe altele au fost parțial sau integral distruse de bombardamentele artileriilor inamice.
Anul 1917 s-a dovedit un an crucial,mai ales deoarece în Imperiul Rus a avut loc revoluția bolșevică,iar Moscova și-a retras trupele de pe fronturile din Est.

Revoluția bolșevică în Rusia,1917
Revoluția bolșevică în Rusia,1917

SUA intra activ în operațiunile militare declarând război Puterilor Centrale.Germania și Austro-Ungaria erau epuizate,fiind impotente de-a continua atacurile,ba chiar și apărarea acestora ceda prea des.Imperiul German a încercat o ultimă ofensivă pe frontul de Vest,numit Ofensiva din primăvară,astfel bombardând Parisul,armata germană a determinat evacuarea a unei bune părți a locuitorilor parizieni.Nemții se aflau la 120 km de Paris,iar Kaiserul Wilhelm al II-lea la 24 martie a declarat sărbătoare națională în cinstea victoriilor de lângă Paris,însă după mai multe contraatacuri și o defensivă bine pusă la punct,francezii au reușit să-i împiedice pe nemți să avanseze.

Foi volante cu mesaje de încurajare a armatelor germane pe frontul de Vest,1917
Foi volante cu mesaje de încurajare a armatelor germane pe frontul de Vest,1917
Generalii statului major: von Hindemburg(stânga),Lundendorff(dreapta) și Kaiserul German Wilhelm al II-lea (centru),1916.
Generalii statului major: von Hindemburg(stânga),Lundendorff(dreapta) și Kaiserul German Wilhelm al II-lea (centru),1916.

Aceste lupte s-au soldat cu pierderi imense ale germanilor între 21 martie și 5 aprilie 1918,care constituiau 270.000 de oameni.A urmat contraofensiva Aliaților la 8 august 1918 în care armatele franceze,britanice,divizii australiene și canadiene,în total 120.000 de soldați și câteva brigăzi de tancuri au reușit să pătrundă timp de 7 ore o distanță de 12 km în inima frontului.Generalul Erich Ludendorff numea această zi ”ziua neagră a armatei germane”.Armata Reih-ului ducea pierdere imense,fapt pentru care,spre sfârșitul lunii septembrie a anului 1918,Ludendorff a început să dezvolte planurile de dezvoltare ulterioară a Germaniei,cunoscând bine faptul că războiul nu va mai putea fi câștigat.Generalul dorea să democratizeze statul german păstrând totodată și monarhia.Reformele sale ar fi transferat puterea politică membrilor Reichstag-ului, partidelor de centru – în special, în această perioadă: partidul centrist, liberalii și social-democrații. Astfel, cum Ludendorff ar fi acordat acestor partide mai multă putere, ei ar fi avut autoritatea să ceară un armistițiu. Luând act de cele 5.989.758 de victime germane (1.773.700 morți, 4.216.058 răniți), partidele de centru au procedat exact cum anticipase Ludendorff. Politicienii germani nu se puteau decide asupra tipului de monarhie,astfel profitând de incertitudinea lui Ludendorff,Philipp Scheidemann,la 9 noiembrie 1918, a declarat, de pe un balcon al Reichstag-ului, că Germania trebuie să fie o republică.

Berlin, Maifeier, Philipp Scheidemann spricht
Revoluția germană,Berlin,1918

Ulterior, Max von Baden a anunțat că împăratul (kaiserul) trebuia să părăsească tronul. Germania imperială a murit și o nouă Germanie s-a născut: Republica de la Weimar.
Sfârșitul războiului se prevedea tot mai clar,Bulgaria a fost prima din Puterile Centrale care a semnat un armistițiu separat la data de 29 septembrie 1918.La 30 octombrie a capitulat și Imperiul Otoman.În 3 noiembrie Austro-Ungaria a trimis un steag alb comandantului italian.După izbucnirea Revoluției germane, a fost proclamată o republică, la 9 noiembrie, marcând sfârșitul Imperiului German. Kaiserul s-a refugiat a doua zi în Olanda, care i-a acordat azil politic a se vedea Republica de la Weimar.O zi mai târziu la 11 noiembrie, la Compiègne, în Franța, la ora 05.00, într-un vagon de tren a fost semnat armistițiul. Starea de război între cele două tabere a persistat pentru încă șapte luni până la încetarea finală, consacrată prin semnarea Tratatului de la Versailles semnat de Germania la 28 iunie 1919 și a următoarelor tratate cu Austria,Ungaria,Bulgaria și Imperiul Otoman.

Întrunirea de la Versailles,28 iunie 1919
Întrunirea de la Versailles,28 iunie 1919

Germania a fost numită vinovatul principal ar izbucnirii războiului și a fost obligată să plătească despăgubiri de război,în mare parte Franței,cedându-i și teritoriile bogate în minereuri Alsacia și Lorena,Poloniei i-au revenit teritoriile de Est ale fostului Imperiu German.

Pierderile teritoriale ale Germaniei după Tratatul de la Versailles.
Pierderile teritoriale ale Germaniei după Tratatul de la Versailles.

Austro-Ungaria a fost obligată să cedeze României Transilvania și Bucovina (tratatul Trianon),Italia a primit Tirolul de Sud.Croația,Slovenia,Serbia,Muntenegru și Macedonia s-au unit,formând Iugoslavia,la fel s-au uni și Cehia cu Slovacia,formând statul Cehoslovac.Galicia a fost cedată Poloniei.

Dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar după Tratatul de la Versailles.
Dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar după Tratatul de la Versailles.

Imperiul Otoman a fost și el obligat la dezmembrare,făcând loc noilor state independente: Irak,Siria și Iordan.

Dezmembrarea Imperiului Otoman după Tratatul de la Versailles.
Dezmembrarea Imperiului Otoman după Tratatul de la Versailles.

După sfârșitul războiului au fost calculate și pierderile aproximative de vieți omenești,astfel Puterile Centrale în total au pierdut peste 5.132.500 de oameni dintre care Germania:1.950.000,Austro-Ungaria: 1.500.000,Bulgaria: 827.500,Turcia: 35.000.Aliații au avut pierderi și mai mari ce ajungeau până la 8 milioane de morți.Cele mai grele pierderi le-au avut Imperiul Britanic: 908.000,Franța: 1.354.000,Italia: 650.000,România: 880.000 și Rusia: 1.700.000.Peste 3.000.000 de civili au căzut victime acestui război,care a precedat o altă catastrofă și mai masivă,și anume cel de-al doilea Război Mondial,cauzele căruia se trăgeau din evenimentele ce-au urmat după prima confruntare mondială.

Europa după Primul război mondial
Europa după Primul război mondial

Consider acest dezastru al umanității un exemplu,de rând cu cel de-al doilea război mondial,care ne previne și ne îndeamnă să nu mai avem parte de astfel de atrocități,găsind căi diplomatice de rezolvare a situațiilor de conflict.Prefer să închei acest subiect cu unul din citatele mele preferate din acea vreme și anume faimoasa opinie a Generalului Lyautey, rezident general al Franței în Maroc care declara “Sunt complet nebuni! Un război între europeni înseamnă un război civil, cea mai monumentală tâmpenie pe care lumea a făcut-o vreodată”.

Published by Vladislav Gonta - Consulente Finanziario Deutsche Bank Financial Advisors

26 anni, arbitro di calcio, amante della corsa outdoor e della piscina indoor, appassionato di filosofia e storia, sempre alla ricerca di migliorare me stesso. Aspirante Pʀɪᴠᴀᴛᴇ Bᴀɴᴋᴇʀ e attuale Cᴏɴsᴜʟᴇɴᴛᴇ Fɪɴᴀɴᴢɪᴀʀɪᴏ in 𝐃𝐞𝐮𝐭𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐁𝐚𝐧𝐤 𝐅𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐀𝐝𝐯𝐢𝐬𝐨𝐫𝐬, la mia carriera in finanza comincia nel 2019 in Alleanza Assicurazioni dove per la prima volta ho l'occasione di creare una relazione diretta con il cliente. Acquisisco un'ottima padronanza degli strumenti finanziari legati al 𝑅𝐴𝑀𝑂 𝑉𝐼𝑇𝐴 (Polizze Ramo I, III e IV). Potenzio successivamente l'esperienza nella commercializzazione di prodotti assicurativi attraverso un'opportunità di lavoro in AXA Assicurazioni in qualità di Welfare Advisor e completo la familiarità con le polizze 𝑅𝐴𝑀𝑂 𝐷𝐴𝑁𝑁𝐼 (RC, Infortuni). Decido di intraprendere il percorso da futuro Pʀɪᴠᴀᴛᴇ Bᴀɴᴋᴇʀ. A cavallo tra 2020 e 2021 partecipo a 𝟓 𝐓𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 a livello nazionale e 𝑟𝑖𝑠𝑢𝑙𝑡𝑜 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑙𝑖𝑠𝑡𝑎 𝑑𝑒𝑖 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑖 𝟒: Deutsche Bank Financial Advisors, Copernico SIM, FIDEURAM ISPB, Azimut CM e BNL-BNP Paribas Life Banker. - 𝐃𝐞𝐮𝐭𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐁𝐚𝐧𝐤 𝐅𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐀𝐝𝐯𝐢𝐬𝐨𝐫𝐬: uno dei 15 finalisti (oltre 600 candidature) - Azimut CM: 12° classificato su 85 finalisti (oltre 400 candidature) Inizio il corso di preparazione per l'esame OCF con db FA, concluso a settembre 2021. Supero con profitto l̲'̲e̲s̲a̲m̲e̲ ̲i̲n̲ ̲d̲a̲t̲a̲ ̲8̲/̲1̲1̲/̲2̲0̲2̲1̲, e ottengo l̲'̲a̲b̲i̲l̲i̲t̲a̲z̲i̲o̲n̲e̲ ̲a̲l̲l̲'̲o̲f̲f̲e̲r̲t̲a̲ ̲f̲u̲o̲r̲i̲ ̲s̲e̲d̲e̲. 𝑳𝒂𝒖𝒓𝒆𝒂𝒕𝒐 in Scienze Statistiche e attualmente 𝑪𝒂𝒏𝒅𝒊𝒅𝒂𝒕𝒐 per il Master in Wealth Management, mi reputo ambizioso e fortemente determinato nel raggiungimento degli obiettivi fissati con i miei assistiti. Mi piace coltivare una 𝑠𝑎𝑛𝑎 𝑟𝑒𝑙𝑎𝑧𝑖𝑜𝑛𝑒 𝑑𝑖 𝑓𝑖𝑑𝑢𝑐𝑖𝑎 con i clienti e sono convinto che che solo in questo modo si possa arrivare ad avere una collaborazione duratura e proficua.

%d bloggers like this: