Constituția din 1866

Abdicarea regelui A.I.Cuza la 11 februarie 1866 a adus la o criză politică în România,care avea nevoie de schimbări drastice pentru a eficientiza viața socială și politică a țării.
Clasele politice principale de la acea vreme,și anume conservatorii și liberalii,conveneau asupra unei monarhii străine de cea românească,fapt ce garanta siguranța socială și politică a țării.Pe tronul de la București,a fost adus Carol de Hohenzollern-Sigmaringen,descendent al casei regale din Prusia,una din cele mai mari și influente case regale din Europa.Carol a acceptat propunerea la 25 aprilie 1866, obține acordul tatălui său, al regelui Prusiei și al cancelarului Bismarck pentru plecarea către România.Viitorul rege a fost adus clandestin în România,având cu sine un pașaport fals și fiind escortat de I.C.Brătianu.În aprilie 1866,la București este formată Adunarea Legislativa, în clădirea Mitropoliei,astfel odată ajuns la 10 mai în țară,Carol a fost proclamat domn.Adunarea avea și rolul elaborării unei noi constituții,care a fost adoptată de Carol la 1 iulie 1866.Constituția de la 1 iulie,a fost prima Constituție propriu-zisă a României,având drept model Actul suprem al Belgiei din 1831.Aceasta a fost prima și cea mai longevivă Constituție a României (1866-1923),fiind în același timp cea mai de seamă realizare a regelui Carol I de Hohenzollern.

Majestatea Sa,Rege al României,principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen
Majestatea Sa,Rege al României,principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen


Constituția consfințea monarhia garantul stabilității țării,transformând România într-o monarhie constituțională ereditară  din tată în fiu.
Noul act suprem accentua latura sa democratică,astfel în noua Constituție au fost inserate cele mai principale principii de funcționare a unui stat democratic în limitele care erau la acea vreme,și anume: separarea puterilor în stat, responsabilitate ministerială, drepturi și libertăți cetățenești,menținea votul cenzitar (doar persoanele ce posedau o sumă anumită de bani puteau vota).Acest document suprem a fost adoptat de România fără consultarea Puterilor de atunci,excluzând imixtiunile,astfel demonstrând suveranitatea și independența ce-o avea poporul român,făcând abstracție la suzeranitatea Otomană.
Constituția stipula organizarea politică a țării,și anume principiu separării puterilor în stat,astfel sistemul parlamentar bicameral a fost introdus în România,puterea legislativă fiind acordată Adunării Deputaților și Senatului,organe ce au rămas până astăzi,fiind numite bicameralism perfect.Aceste organe erau alese de cetățeni,având mandat direct din partea poporului,astfel exercitând puterea reprezentativă.Aceste 2 camere alegeau și demiteau miniștri,votau bugetul de stat,emiteau legi și decrete legislative.
Puterea judecătorească era garantată de către Curțile de judecată , Tribunale și prin instanta supremă: Înalta Curte de Justiție și Casație.Domnul (monarhul) avea dreptul să promulge și să suspendeze legi,având totodată și dreptul de vot absolut(ordonanțele regale primeau statut de legi).Guvernul avea rol de putere executivă și era delegat de către Parlament.
Constituția din 1866 a fost prima și cea mai importantă sursă a libertății civice și politice a României,de la care mai târziu au derivat Constituția interbelică din 1923 și ca post-belică în timpul ocupației comuniste.Din punct de vedere personal,regăsesc această Constituție drept una foarte reușită,mai cu seamă că nu a avut multe modificări,având în vedere că cea din România de astăzi este foarte asemănătoare cu mici excepții ce țin de pierderea unor teritorii ale României după cel de-al Doilea Război Mondial și abdicarea Regelui ce-a pus capăt domniei monarhice în România.

România,1866
România,1866

Published by Vlad Gonța

My name is Vlad, I'm from Moldova, Rep. of and i'm keen on Maths, Finance and Geoplitics. I'm studying at Univestity of Bologna, Faculty of Statistical Science, Bachelor in Finance, Insurance and Business from September 2016. I graduated in July 2016 in Economics and Tourism at ITT Marco Polo Rimini with 96/100, with a Thesis on ''International terrorism and its impact on global economic and social security''.

%d bloggers like this: