Cea mai ”fierbinte” toamnă din Moldova

Astăzi, 26 noiembrie 2014, este probabil una din cele mai aprinse și bogate în știri zi dinaintea alegerilor ce vor avea loc la 30 noiembrie.
Peste 4 zile, în Moldova va fi dat startul alegerilor parlamentare. Alegeri extrem de importante pentru întreaga țară, ce-i vor determina vectorul politic pe următorii 4 ani, având în vedere și contextul geo-politic în urma războiului civil din Ucraina și Sancțiunile UE în potriva agresiunii ruse în Crimeea în primăvara anului 2014 și susținerea neoficială a separatiștilor din estul Ucrainei.
După cum bine știm, orientarea politică a țări noastre spre vest în detrimentul Moscovei, se încearcă a fi perturbată de diferite forțe politice locale sponsorizate sau susținute de alt stat/e. În ultimul an,am avut parte de apariția pe scena politică a Moldovei a mai multor forțe ostile vectorului occidental, cum ar fi Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon (fost ministru al economiei) și Zinaida Greceanîi (fost prim-ministru al RM) și Renato Usatîi, un om de afaceri din Federația Rusă originar din Republica Moldova. Despre primii doi notăm apartenența lor în trecut la Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, plecarea lor din partid,crearea unei noi formațiuni (PSRM) care și-a încercat puterile în alegerile locale din 2011, colaborarea intensă cu Federația Rusă și promovarea referendumului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia- Belarus-Kazahstan.

Putin,Greceanîi și Dodon // Foto: kremlin.ru // 5 noiembrie 2014
Putin,Greceanîi și Dodon // Foto: kremlin.ru // 5 noiembrie 2014

Despre Usatîi nu se știu multe lucruri în afară de multiplele concerte organizate prin țară cu artiștii exclusiv din Rusia, concerte în care pe prim plan erau simbolurile partidului său Partidul Nostru,ulterior redenumit ParUs (Partidul lui Usatîi) căruia i-a fost respinsă cererea de înregistrare la Ministerul Justiției ca formațiune politică. A urmat aderarea lui Usatîi la un partid deja înregistrat oficial,  Partidul Patria și intrarea acestuia în campania electorală. Amintim că Usatîi a fost vizat de nenumărate ori în scandaluri legate de tentativa de asasinare a omului de afaceri rus, Gherman Gorbunțov, presupusele legături ale lui Usatîi cu crima organizată din Rusia și de curând mărturia lui precum că ar fi ”prizonier” al intereselor Moscovei și agent al Serviciului de Securitate Rus FSB.

Amintim și despre alți ”jucători” politici precum: Grogori Petrenko și Alexandr Petkov (foști membri PCRM) proaspeți membri ai Partidului Patria condus de același Usatîi, Mark Tkaciuk (fostul ”cardinal din umbră” al PCRM-ului) și alte personaje din lagărul de stânga mai puțin cunoscute precum Pavel Grigorciuk și Aleksandr Roșko, ultimii doi fiind activiști înrăiți ai stângii radicale. Se vehicula în presă că Tkaciuk,Petrenko și Gricorciuk ar fi liderii și creatorii organizației antifasciste ANTIFA, un grup radical de marginali comuniști, care la sfârșit a ajuns să fie criticat de liderul Comuniștilor moldoveni Vladimir VoroninGrigorciuk,fost lider al comsomoliștilor din Moldova, căruia de curând i-a fost percheziționat domiciliul, a fost arestat și învinuit de pregătirea „unor acțiuni neconstituționale pentru destabilizarea situației social-politice din țară în preajma alegerilor sub forma unor măsuri de tulburare în masă” conform Articolului 26 și 285 al.1 al Codului Penal,sub aceeași învinuire este examinată și activitatea organizației Forumul Social din care Grigorciuk face parte.

Pavel  Grigorciuk // foto: facebook.com/grigorciuk
Pavel Grigorciuk // foto: facebook.com/grigorciuk

Iar astăzi, 26 noiembrie,la domiciliile unor activiști ANTIFA din Bălți, Chișinău, Ialoveni și Soroca, în urma perchezițiilor au fost depistate arsenale de arme,muniții,bani, telefoane mobile, cocktailuri Molotov, aruncătoare de grenade, uniforme militare și alte obiecte ce urmau a fi folosite după alegerile din 30 noiembrie cu scopul destabilizării ordinii publice și situației politice din țară. Persoanele în cauză doreau să ocupe sediile CEC-ului și Televiziunii publice, având în vedere hărțile cu planurile acestor clădiri, găsite în urma perchezițiilor.

La toate acestea se mai adaugă și știrea precum că ieri, 25 noiembrie 2014, la aeroportul militar Mărculești ar fi aterizat un avion fără semne și număr de bord. Având în vedere tăcerea și lipsa unei reacții oficiale a SIS-ului și Ministerului apărării Naționale, ipotizăm că ar fi vorba despre un avion militar probabil al NATO cu ajutoare militare,dar cine știe… (poziție subiectivă)

Avion fără numere de bord aterizat pe pista aeroportului militar de la Mărculești // via point.md
Avion fără numere de bord aterizat pe pista aeroportului militar de la Mărculești // via point.md

Ultima și probabil cea mai importantă știre de azi este desigur scoaterea din cursa electorală a partidului Patria, în frunte cu Usatîi. Aceasta a fost învinuită de finanțare externă,lucru interzis de legislația Republicii Moldova.
Extras :
Legea cu privire la partide și alte organizații social-politice –

Legea Nr. 718-XII din 17.09.1991,articolul 12,alineatul 1: 
Este interzisă finanţarea partidelor, altor organizaţii social-politice,
precum şi transmiterea către acestea de bunuri din partea:
– statelor, persoanelor fizice şi juridice stră
ine, apatrizilor.

Amintesc că această acuzație vine în urma plângerii inspectoratului General de Poliție la adresa Comisiei Electorale Centrale, precum că Partidul Patria a folosit în campania electorală bani cu proveniență din străinătate. La acest demers din partea IGP,CEC-ul a reacționat prompt, trimițând la Curtea de Apel un demers prin care cere excluderea partidului în cauză din alegeri. Mâine, 27 noiembrie 2014, Curtea de Apel va examina cazul și se va expune.
Alegerile din 30 noiembrie sunt cruciale pentru țara noastră, deci să fim prudenți și bine calculați în alegerea partidelor, fiindcă la acest moment avem doar 2 oportunități, alți 20 de ani de stagnare cum a fost din 1991 încoace sub aripa rusă, sau mișcarea sigură spre occidentalizare și o viață decentă și mult râvnită.
Alegerea este a TA, decide-Ți viitorul și nu-l oferi în mâinile altora !
#YES la vot !

Published by Vlad Gonța

My name is Vlad, I'm from Moldova, Rep. of and i'm keen on Maths, Finance and Geoplitics. I'm studying at Univestity of Bologna, Faculty of Statistical Science, Bachelor in Finance, Insurance and Business from September 2016. I graduated in July 2016 in Economics and Tourism at ITT Marco Polo Rimini with 96/100, with a Thesis on ''International terrorism and its impact on global economic and social security''.

%d bloggers like this: