#Putin răspunde în fața jurnaliștilor

© Vlad Gonța // 2014

În afară de faptul că a tușit de-a lungul a toate 3 ore la fel cum tușește economia rusă după sancțiunile impuse de SUA și UE, #Putin și-a început discursul prin introducerea unor cifre macroeconomice și sociale, enumerând printre altele creșterea produsului industrial, ridicarea indicelui procentual de către Banca Centrală rusă la 17% (în scop de-a opri căderea rublei), majorarea rezervelor valutare și creșterea demografică.
Anticipând întrebările legate de moneda națională și scăderea valorii acesteia pe piața financiară (amintesc că marți 16 decembrie, 1 € a ajuns la nivelul maxim înregistrat de 100 ₽ ”ruble” ), Putin a precizat că greutățile care copleșesc Rusia se datorează conjuncturii economice mondiale, făcând și o previziune pe termen mediu asupra economiei țării sale, care după spusele liderului de la Kremlin se va adapta rapid noilor condiții impuse de piața mondială, iar maxim în 2 ani trendul descendent al economiei își va schimba vectorul în ascendent.
După acestă introducere a urmat runda de întrebări adresate de către presă direct președintelui.În sală erau prezenți aproximativ 1200 de jurnaliști,dintre care 39 au avut ocazia să i se adreseze președintelui rus.

Din această conferință de presă vă voi prezenta câteva din întrebările care le-am considerat cele mai relevante și actuale.

Unul din primii jurnaliști cărora li s-a oferit microfonul a fost Aleksandr Gamov, de la agenția de presă ”Komsomolskaia Pravda”.Aleksandr Gamov (foto 1)– Domnule Președinte, din 2008 auzim că țara are nevoie de-a se debarasa de dependența sa de prețurile la petrol. Din câte vedem, până astăzi acest lucru nu s-a întâmplat,  scăderea valutei naționale pe fundalul căderii prețurilor la petrol arată foarte bine acest lucru. Cum credeți, vom reuși de data aceasta să ne învățăm lecția, iar statul să întreprindă măsuri concrete în vederea eliminări acestei dependențe de banii veniți din zăcăminte, având în vedere aparatul burocratic excesiv și neeficient în regiuni?

– Cred că burocratizarea rusă, răspunde Putin, nu poate fi nici măcar comparată cu cea de la Bruxelles, întrebați orice demnitar european și el vă va povesti despre burocrația în Europa. În al doilea rând, problema nu constă atât în diversificarea economiei ruse cât în conjunctura economică mondială, care-i împinge pe antreprenori să investească în sectoare rapide și foarte profitabile așa cum  sunt extragerea de petrol și gaz, în detrimentul investițiilor în sectoarele avansate ale economiei ruse.

Drept la întrebare i se oferă lui Anton Vernițkii, jurnalist de la postul TV rus Pervîi Kanal.
Anton Vernițkii (foto2)– Domnule Președinte, poate spunem sincer că greutățile economice cu care ne confruntăm sunt răsplata pentru Crimeea? (anexată la 21 martie 2014 de către Rusia)

– Categoric nu, îi răspunde Putin. Cei ce doresc rău țării noastre mereu găsesc pretexte pentru a ne lovi mai dur, și chiar și în cazul în care Crimeea nu s-ar fi unit la Rusia, ”partenerii” noștri ne-ar fi învinuit în toate relele care aveau loc în acel moment în Ucraina. Dacă ursul va înceta să vâneze și va mânca doar mure, vânătorii oricum nu-l vor lăsa în pace până nu-l vor ucide.

După o mică pauză de glume și imixtiuni ale altor jurnaliști, drept la întrebare i se oferă Nataliei Galimovăi de la portalul de știri gazeta.ru .
Natalia Galimova (foto 3)– În precedentele dumneavoastră discursuri, ați pomenit de așa zișii național-trădători și de cunoscuta ”Coloană a 5-a”. Dumneavoastră desigur nu ați dat nume concrete sau precizări despre cine ar fi fost vorba, însă mulți au dedus că vă referiți la opoziția actuală (Navalnyj, Nemtsov, etc. ). La cine vă refereați defapt? Cum delimitați dumneavoastră opoziția și ”Coloana a 5-a” ?

– Linia ce delimitează între opoziția și ”Coloana a 5-a” este foarte greu vizibilă, răspunde Putin. Țin să amintesc faimoasele versuri ale lui Lermontov pe care eu personal îl consider un exemplu al opoziției întru cât era în potriva conducerii țariste a țării dar în același timp își dorea din tot sufletul ca Rusia să devină prosperă, fapt care diferențiază opoziția de cei care eu îi numesc ”Coloana a 5-a”, adică persoane care încearcă să destabilizeze țara cu ajutorul și susținerea altor state, ceea ce vedem noi astăzi.

După o luare de cuvânt lungă, drept la întrebare i s-a oferit popularei jurnaliste ruse, prezentator și redactor la postul TV Dojdi, Ksenia Sobchak, tatăl căreia a fost în anii ’90 primar al orașului Sankt-Petersburg și în administrația căruia lucra ca ”purtător de valiză” președintele de astăzi al Rusiei, Vladimir Putin.
Ksenia Sobchak (Foto 4)

– Domnule Președinte, am auzit câteva zile în urmă cum în direct la un post TV, președintele Republicii Autonome Cecene, Ramzan Kadîrov, a declarat de facto că pe teritoriul Ceceniei legea și Constituția rusă nu au efect, întrucât rudele persoanelor învinuite de terorism sunt hărțuite la nivel oficial și li se dă foc caselor. Ce părere aveți?
A doua întrebare, domnule Președinte. Cu toții ne amintim reportajul postului TV Pervîi Kanal din 12 iulie 2014, atunci când jurnaliștii acestui canal au născocit istoria despre copilul crucificat și mama acestuia care a fost târâtă de un tanc prin orașul Sloveansk, legată de picioare de către soldați ucrainieni, în ziua de 4 iulie când acel oraș a fost eliberat de separatiști. Acest reportaj a fost analizat și calificat de toți jurnaliștii autohtoni și internaționali drept minciună și manipulare de opinie, dar în urma acestor investigații și declarațiilor că știrea este de fapt un teatru, nu au urmat nici un fel de scuze din partea celor ce-au scris și regizat acea ”pseudo-știre” .Amintesc că la postul Tv în cauză, statul este acționar majoritar iar acest canal este unul de importanță federală. Ce părere aveți, domnule Președinte, despre campania de propagandă și acumularea de ură în societatea noastră față de Ucraina, prin intermediul posturilor de televiziune ce nu redau obiectiv informația?

(Putin intervine cu o replică/reproș către moderatorul acestei conferințe)
– De ce i-ați oferit cuvântul? urmând să răspundă la întrebarea adresată.
Ce ține de prima dumneavoastră întrebare, asupra declarațiilor pripite ale domnului Kadîrov, sunt complet de acord. Țin să menționez că guvernatorul Ceceniei nu a avut dreptate, dar era copleșit de emoții în urma morții polițiștilor ce au fost împușcați la Groznîi (capitala Ceceniei). Până când organele de drept nu vor avea o concluzie finală, apropiații și rudele presupușilor teroriști nu pot fi atacați în nici un fel, nici verbal nici fizic, având în vedere prezumția lor de nevinovăție. La acest moment poliția investighează cazurile incendierilor de locuințe ale rudelor presupușilor teroriști, urmând a se expune și de-a pedepsi vinovații.

Putin însă, a evitat să răspundă la întrebărea despre propaganda ce se difuzează la posturile TV inclusiv la cele de importanță federală precum Pervîi Kanal și VGTRK Rossia 24.

Următorul jurnalist căruia i s-a oferit dreptul la întrebare a fost Aleksei Onishyuk de la agenția americană de știri Reuters.
Aleksei Anishyuk (foto 5)
– Cu toții știm că ultimile acțiuni și tendințe negative globale își au începutul din februarie 2014, atunci când în Ucraina a avut loc revoluția ce l-a făcut pe Președintele de atunci al țării, Viktor Yanukovici, să părăsească țara.Aceste evenimente au fost urmate de referendumul ilegal și ulterioara anexare a Crimeei de către Rusia, fapt ce a dus la impunerea sancțiunilor UE și SUA în potriva Federației Ruse, cu efecte directe în economia națională a țării și cum vedem astăzi, a devalorizării monedei ruse. Prin culuaruri, multe persoane vă învinuiesc direct. Cât sunteți de sigur că nu vă paște primejdia unei lovituri de stat din partea elitei ce vă înconjoară și ce plan aveți în cazul unei astfel de lovituri?

– Sunt sigur că dacă ”partenerii” noștri din occident n-ar fi sprijinit revoluția sângeroasă de la Kiev, ci ar fi insistat pe întoarcerea la înțelegerile din 21 februarie, războiul civil care-l vedem astăzi în estul Ucrainei nu s-ar fi început. Ce ține de elită, vreau să amintesc că în Rusia așa termen este inacceptabil pentru că ceea ce numiți voi elită sunt de fapt simpli oameni pe spatele cărora stă o mare responsabilitate față de popor. Nu am nici un fel de frică într-un oarecare scenariu revoluționar întru cât poporul rus gândește la rece și nu se lasă ghidat de ghidat de dorințele celor care vor doar rău țării noastre. (făcând aluzie evident la SUA)

În linii generale, acest discurs a fost o retrospectivă a tuturor acțiunilor întreprinse de cabinetul de miniștri și de Președintele Rusiei în primul rând. S-a încercat menținerea unui discurs optimist în care scenariile pesimiste asupra viitorului economiei ruse nu erau binevenite. Vladimir Putin s-a lăsat de înțeles că rezolvarea problemei ucrainiene trebuie să aibă loc cât de curând posibil, doar cu o condiție în care interesele Rusiei să nu fie afectate (făcând referire la dorințele Ucrainei de-a intra în NATO). În încheiere, Putin a ținut să precizeze că situația din interiorul țării este una stabilă și că statul nu va permite imixtiuni străine în treburile de ordin politic ale Rusiei.

Published by Vladislav Gonta - Consulente Finanziario Deutsche Bank Financial Advisors

26 anni, arbitro di calcio, amante della corsa outdoor e della piscina indoor, appassionato di filosofia e storia, sempre alla ricerca di migliorare me stesso. Aspirante Pʀɪᴠᴀᴛᴇ Bᴀɴᴋᴇʀ e attuale Cᴏɴsᴜʟᴇɴᴛᴇ Fɪɴᴀɴᴢɪᴀʀɪᴏ in 𝐃𝐞𝐮𝐭𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐁𝐚𝐧𝐤 𝐅𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐀𝐝𝐯𝐢𝐬𝐨𝐫𝐬, la mia carriera in finanza comincia nel 2019 in Alleanza Assicurazioni dove per la prima volta ho l'occasione di creare una relazione diretta con il cliente. Acquisisco un'ottima padronanza degli strumenti finanziari legati al 𝑅𝐴𝑀𝑂 𝑉𝐼𝑇𝐴 (Polizze Ramo I, III e IV). Potenzio successivamente l'esperienza nella commercializzazione di prodotti assicurativi attraverso un'opportunità di lavoro in AXA Assicurazioni in qualità di Welfare Advisor e completo la familiarità con le polizze 𝑅𝐴𝑀𝑂 𝐷𝐴𝑁𝑁𝐼 (RC, Infortuni). Decido di intraprendere il percorso da futuro Pʀɪᴠᴀᴛᴇ Bᴀɴᴋᴇʀ. A cavallo tra 2020 e 2021 partecipo a 𝟓 𝐓𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 a livello nazionale e 𝑟𝑖𝑠𝑢𝑙𝑡𝑜 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑙𝑖𝑠𝑡𝑎 𝑑𝑒𝑖 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑖 𝟒: Deutsche Bank Financial Advisors, Copernico SIM, FIDEURAM ISPB, Azimut CM e BNL-BNP Paribas Life Banker. - 𝐃𝐞𝐮𝐭𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐁𝐚𝐧𝐤 𝐅𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐀𝐝𝐯𝐢𝐬𝐨𝐫𝐬: uno dei 15 finalisti (oltre 600 candidature) - Azimut CM: 12° classificato su 85 finalisti (oltre 400 candidature) Inizio il corso di preparazione per l'esame OCF con db FA, concluso a settembre 2021. Supero con profitto l̲'̲e̲s̲a̲m̲e̲ ̲i̲n̲ ̲d̲a̲t̲a̲ ̲8̲/̲1̲1̲/̲2̲0̲2̲1̲, e ottengo l̲'̲a̲b̲i̲l̲i̲t̲a̲z̲i̲o̲n̲e̲ ̲a̲l̲l̲'̲o̲f̲f̲e̲r̲t̲a̲ ̲f̲u̲o̲r̲i̲ ̲s̲e̲d̲e̲. 𝑳𝒂𝒖𝒓𝒆𝒂𝒕𝒐 in Scienze Statistiche e attualmente 𝑪𝒂𝒏𝒅𝒊𝒅𝒂𝒕𝒐 per il Master in Wealth Management, mi reputo ambizioso e fortemente determinato nel raggiungimento degli obiettivi fissati con i miei assistiti. Mi piace coltivare una 𝑠𝑎𝑛𝑎 𝑟𝑒𝑙𝑎𝑧𝑖𝑜𝑛𝑒 𝑑𝑖 𝑓𝑖𝑑𝑢𝑐𝑖𝑎 con i clienti e sono convinto che che solo in questo modo si possa arrivare ad avere una collaborazione duratura e proficua.

%d bloggers like this: